vrijdag 17 augustus 2012

Je eigen (e)boek uitgeven - Han Peeters

Door het faillissement van zijn callcenter kreeg Han Peeters het flink voor de kiezen. Grote schulden, een echtscheiding en werkloosheid brachten hem tot het besluit zelfmoord te plegen. Maar bij het schrijven van zijn afscheidsbrief merkte Peeters dat hij nog veel te vertellen had. Zijn brief werd een Afscheidsboek (2010) en Peeters maakte een nieuwe start als schrijver.

In Je eigen (e)boek uitgeven (2012) doet Peeters verslag van zijn zoektocht als onbekende schrijver en deelt hij zijn ervaringen met uitgevers en redacteuren. Het boek beweegt tussen handboek en biografie, waardoor Peeters zijn boek uitbracht onder twee titels: Je eigen (e)boek uitgeven en De onbekende schrijver. Die dubbele focus maakt dat het boek vlot geschreven en leesbaar is. Peeters deelt veel persoonlijke verhalen, maar strooit ondertussen ook met tips over hoe je als schrijver een voet tussen de deur kunt krijgen bij uitgevers. De voorbeelden van zijn assertieve houding verhogen het leesplezier van Je eigen (e)boek uitgeven. Peeters legt makkelijk contact, onderhandelt scherp en doorziet feilloos wat nodig is om boeken verkocht te krijgen.

Peeters is op zijn best als hij de hoge verwachtingen van onbekende schrijvers tempert. Hij laat zien dat het vinden van een uitgever niet het einde, maar een nieuw begin is van een lang schrijfproces dat overigens niet altijd leidt tot publicatie van het boek. Ook heeft Peeters de nodige financiële tips die schrijvers kunnen helpen bij het onderhandelen met uitgevers. Zo voegt hij een lijst toe van zaken die je niet zomaar als vanzelfsprekend hoeft te beschouwen.

Peeters vertelt uitgebreid over zijn eigen zoektocht als onbekende schrijver. Hij plaatst zijn inzendingen voor schrijfwedstrijden, doet uitgebreid verslag van zijn frustrerende gesprekken met UWV en het boek bevat fragmenten van een ruzie met zijn ex-vrouw over de e-mail. De biografische elementen voorkomen dat Peeters voorziet in een droog handboek, maar soms slaat hij ook wat door in zijn persoonlijke relaas. Het hoofdstuk 'lulletje' over een UWV ervaring is vermakelijk, maar in een handboek heeft het geen toegevoegde waarde.

Peeters schreef zijn boek in 22 dagen en daarin ligt de gemiste kans. Peeters was een tijd betrokken bij Schrijverspunt en startte onlangs een eigen clusteruitgeverij. Zijn veelvuldige ervaringen met onbekende schrijvers zouden Je eigen (e)boek uitgeven aanzienlijk kunnen verrijken. Binnen een context waarin de problemen zich opstapelen, heeft Peeters een prestatie van formaat geleverd. Als lezer hoef je niet lang te zoeken naar adviezen die je als beginnend schrijver verder kunnen helpen. Maar de haastige opzet laat het gevoel achter dat Peeters als schrijver en uitgever veel meer te bieden heeft.

Han Peeters, Je eigen (e)boek uitgeven (2012)